fbpx

Orice interventie chirurgicala prezinta riscul de a manifesta un proces inflamator, in cazul in care nu se respecta anumite reguli sau daca pacientul parcurge un context medical special.

Alveolita postextractionala

Aleveolita postextractionala reprezinta o complicatie care se instaleaza in urma unei extractii dentare, fiind reprezentata printr-un proces inflamator care va genera dureri si disconfort in cazul in care nu se intervine rapid.

Alveolita se manifesta prin durere puternica si pulsatila instalata dupa cateva zile de la extractie, prin inrosirea si umflarea gingiei, printr-o crestere a temperaturii corporale, scurgeri purulente, umflarea obrazului, gust neplacut in cavitatea orala, inflamarea ganglionilor limfatici si o stare de oboseala generala.

In urma extractiei, locul gol ramas in gingie se va acopri cu un cheag de sange care va asigura vindecarea plagii. In cazul in care cheagul de sange se deformeaza sau se misca, locul devine vulnerabil in fata factorilor externi, existand riscul de a se inflama. Alveolita poate fi favorizata, insa, de o serie de alti factori.

Cauzele care conduc la instalarea alveolitei

Aceasta inflamatie a alveolei se va produce in anumite contexte favorabile, cum ar fi o extractie complexa si solicitanta, in care medicul este obligat sa segmenteze dintele, iar traumatismul chirurgical este sever. Alveolita se poate manifesta cu precadere in cazul extractiei molarilor de minte, dinti cu o radacina foarte solida.

De asemenea, exista alte contexte in care poate aparea inflamatia, cum ar fi:

  • o stare precara de sanatate a pacientului
  • folosirea contraceptivelor orale
  • infectiile bacteriene
  • igiena orala precara

In aceste situatii, locul din care a fost extras dintele este expus riscului de a manifesta inflamatii.

Masurile care se impun

In cazul in care dupa doua zile de la extractie incep sa apara durerile specifice inflamatiei gingiei, se impune un control medical de urgenta. Medicul care a efectuat extractia va curata alveola, va igieniza zona cu substante antiseptice si va aplica un pansament medicamentos. In majoritatea cazurilor de alveolita, se va prescrie un tratament pe baza de antibiotice si antiinflamatoare.

Este foarte important sa se respecte toate recomandarile medicale pe care pacientul le primeste imediat dupa efectuarea extractiei, scazand astfel riscul producerii alveolitei. Dupa o astfel de interventie se impune o igiena orala foarte stricta, care se va aplica dupa orice aliment sau bautura ingerata. Orice rest de mancare ramas in cavitatea orala, se poate transforma intr-un inamic al gingiei sensibilizate, favorizand inflamarea acesteia.

Se va evita fumatul, efortul fizic, lipsa de odihna si, foarte important, agresarea gingiei, astfel ca se recomanda o hrana moale, usor de mestecat si de inghitit. In cazul in care medicul prescrie un tratament preventiv, se va respecta conform recomandarilor si se va reveni la control.