fbpx

Cavitatea orala este un mediu in care se pot dezvolta masiv o serie de fungi a caror prezenta va conduce la manifestarea candidozei bucale. Atat cei mici, cat si adultii, sunt expusi riscului de a dezvolta o astfel de afectiune, mai cu seama daca parcurg anumite contexte si tratamente medicale sau au un sistem imunitar precar.

Candidoza bucala

Candidoza bucala orofaringiana este reprezentata de o infectie determinata de  prezenta fungilor in cavitatea orala, afectand limba si gatul. Nu este o afectiune foarte contagioasa, insa in cazul copiilor exista riscul de a si-o transmite de la unul la celalalt prin intermediul jucariilor comune introduse in gurita. In cazul nou-nascutilor, candidoza bucala apare foarte frecvent inca din a treia zi de viata, in special la cei nascuti pe cale naturala, insa se trateaza cu usurinta. Exista riscul de a o transmite si mamei, in astfel de cazuri, ambii necesitand control medical si urmarea unui tratament.

Candidoza se manifesta prin prezenta unei pelicule alb-galbui pe suprafata limbii sau in toata cavitatea orala si pe esofag. In jurul zonei afectate, este posibil sa se manifeste o iritatie  rosie, chiar dureroasa.

Formele usoare ale afectiunii sunt asimptomatice, insa in cazul unei forme medii sau severe pot aparea simptomele.

  1. In cazul nou-nascutilor, acestia se pot confrunta cu lipsa poftei de mancare si eritemul fesier, in cazurile severe.
  2. Pentru adulti, simptomele pot  fi neplacute, acestia putand sa manifeste arsura la nivelul cavitatii bucale si a gatului, dar si aparitia unui gust neplacut si alterarea gustului.

Cauzele care conduc la instalarea candidozei bucale

Ciuperca raspunzatoare de declansarea afectiunii este prezenta in mod normal la nivelul mucoaselor, insa in cantitati foarte mici. Exista cauze care pot conduce la dezechilibrarea nivelului de fungi, favorizand inmultirea si invadarea tesuturilor inconjuratoare.

Astfel, un sistem imunitar slabit, perioada sarcinii caracterizata prin dezechilibre hormonale, abuzul de antibiotice si tratamentele medicamentoase de lunga durata, igiena orala deficitara si incorecta sunt contexte in care nivelul fungilor din mucoase se poate dezechilibra. De asemenea, persoanele care sufera de diabet zaharat sau sunt diagnosticate cu HIV pozitiv prezinta o predispozitie spre manifestarea candidozei bucale.

Tratament

In mod normal, candidoza se vindeca usor, un tratament care presupune aplicarea substantelor antifungice, fiind suficient. In cazurile severe, tratamentul poate dura pana la 14 zile. Este foarte important ca aceasta infectie micotica sa fie tratata, deoarece persistenta acesteia poate afecta si alte organe, extinzandu-se la nivelul esofagului, vaginului si pielii, prin dezechilibrarea nivelului de fungi din mucoase.

Pe langa tratament, se va insista asupra unei igiene orale foarte bine efectuate, care sa vizeze nu doar periajul dintilor, ci si curatarea limbii. Pe langa pasta de dinti, se vor folosi sistematic apa de gura si ata dentara.