fbpx

Cavitatea orala se poate confrunta cu o serie de probleme care genereaza neplaceri sau conduc spre instalarea anumitor afectiuni severe. Atat cei mici, cat si adultii, se pot confrunta cu o serie de dezechilibre la nivelul mucoasei cavitatii orale, generate de diverse cauze.

Stomatita

Stomatita este o afectiune reprezentata prin inflamarea mucoasei din interiorul cavitatii orale, care se poate inslata atat pe limba si gingii, cat si pe buze, interiorul obrajilor si cerul gurii. Se manifesta atat prin inrosirea zonelor afectate, cat si prin umflarea sau sangerarea acestora.

Exista doua feluri de stomatita:

  1. Stomatita aftoasa manifesta usturime si senzatie de arsura, fiind insotite si de mancarimi in interiorul cavitatii orale sau de o respiratie neplacuta. Acest tip de stomatita se poate manifesta si la copii, printr-o ulceratie galbuie.
  2. Stomatita herpetica are cauze virale, este contagioasa si este caracterizata de o simptomatologie mai severa. Pe langa ulceratiile din cavitatea orala, pacientul poate manifesta febra, dificultati la inghitire, umflarea gingiilor, o saliva excesiva si un miros neplacut. Stomatita herpetica manifestata la copii, este generata de virusul herpetic simplex de tip 1.

Stomatita nu este o afectiune care se desfasoara pe timp indelungat, perioada maxima de manifestare fiind de 10 zile, insa, indiferent de tip, este extrem de dureroasa, generand stari de nervozitate si un somn agitat. Stomatita aftoasa tinde sa recidiveze oricand.

Tratament

Ca in cazul oricarei afectiuni stomatologice, diagnosticul corect va fi pus doar de catre medicul stomatolog, tot el fiind singurul in masura sa prescrie tratamentul potrivit. Sunt situatii in care ulceratiile devin foarte ample si extrem de dureroase, cazuri in care pacientul va primi un tratament medicamentos. Pentru cazurile mai putin severe, aplicarea anumitor substante antiinflamatoare ar putea fi suficienta.

Preventia

Ca in cazul oricarei afectiuni virale, stomatita herpetica va fi prevenita prin adoptarea unor masuri de igiena sporite. In cazul adultilor nu este foarte greu, insa micutii trebuie sa constientizeze ca manutele murdare si introducerea in gurita a tuturor lucrurilor intalnite in cale, ii pot expune riscului de a se imbolnavi.

Un context des intalnit in care se instaleaza stomatita la copii, este cel in care acestia poarta un aparat dentar. Mucoasa bucala accepta cu greu aparatul dentar, astfel ca stomatita aftoasa nu va intarzia sa apara. In aceste cazuri, pentru a diminua disconfortul oral, este bine sa se respecte toate indicatiile medicului ortodont care a montat aparatul dentar, rolul acestora fiind acela de a asigura o igiena orala corecta, dar si de a elimina riscul aparitiei ulceratiilor specifice stomatitei. O solutie des adoptata, este folosirea zilnica a apei dentare care are in compozitie o serie de substante care vor ajuta la mentinerea sanatatii mucoasei cavitatii bucale.