fbpx

Tartrul dentar este stadiul avansat si final al placii bacteriene, un fenomen pe care cavitatea orala il poate manifesta foarte frecvent, aparitia si instalarea acestuia fiind favorizate de o serie de factori, iar neindepartarea putand avea efecte negative asupra dentitiei si gingiilor.

Ce este tartrul dentar?

Tartrul dentar reprezinta ultima faza de maturare a placii bacteriene din cavitatea orala, faza in care aceasta se mineralizeaza si se transforma intr-un material dur. In stadiu incipient, tartrul este caracterizat de o consistenta moale, usor de indepartat, iar culoarea este alb-galbuie. Daca nu este indepartat rapid, se pigmenteaza si se mineralizeaza, din cauza  contactului cu anumiti compusi existenti in alimente si bauturi.

Exista doua tipuri de tartru:

  1. tartrul supragingival, de culoare alb-galbui sau negru
  2. tartrul subgingival, care se instaleaza intr-un strat mai subtire decat cel supragingival

Tartrul se poate depune atat pe dintii naturali, cat si pe suprafetele acoperite cu plomba, pe aparate dentare sau pe proteze. Se poate instala atat pe dintii de lapte, cat si pe cei permanenti. Mult mai predispuse depunerii de tartru, sunt suprafetele pe care saliva le inunda in mod abundent.

Cauzele depunerii tartrului

Principala cauza a ajungerii placii bacteriene in stadiul dur si mineralizat, o reprezinta igiena orala precara si neindepartarea stratului initial de tartru folosind ata dentara. Insa acest fenomen este sustinut si de alte contexte, cum ar fi dentitia inghesuita, saliva bogata in substante minerale, cantitatea redusa de saliva, precum si anumite obiceiuri asemeni fumatului sau consumului excesiv de dulciuri si grasimi.

Exista si o serie de afectiuni care sporesc riscul de depunere a tartrului, cum ar fi astmul bronsic, dezechilibrele psihice si contextele medicale care impun alimentatia prin intermediul sondei gastrice.

Modalitati de preventie

  • Prima si cea mai importanta masura care trebuie aplicata, este efectuarea unui periaj corect, de cel putin doua ori pe zi. Pe langa periajul care trebuie sa vizeze fiecare dinte si toate fatetele acestuia, este indicata folosirea atei dentare si a apei de gura.
  • Alaturi de aceste masuri obligatorii, se impune un control stomatologic o data la sase luni, dar si o atentie marita acordata alimentatie.
  • Sunt recomandate alimentele care asigura o curatare mecanica, precum merele si morcovii, fiind de evitat alimentele foarte grase si cu o consistenta lipicioasa.
  • Imediat ce se constata depunerea tartrului, se impune un control medical, singura modalitate de inlaturare fiind aplicata de catre medicul stomatolog. Neindepartat la timp, tartrul va favoriza aparitia cariilor, dar si  inflamatiile si afectiunile gingivale, substantele nocive depozitate in statul de tartru, actionand asupra tesuturilor moi din jurul dintelui, pana la posibila distrugere totala a aparatului de sustinere a unui dinte.
  • De asemenea, tartul poate genera o respiratie neplacuta, un context greu de ameliorat.