Cele mai comune cauze pentru retragerea gingiilor și opțiuni eficiente de tratament

Mulți pacienți au probleme nu numai cu dinții, ci și cu gingiile. Una dintre ele, este recesiunea (retragerea gingiilor de pe gâturile dentare). De foarte multe ori întrebarea la care trebuie să răspundă medicii stomatologi este „De ce dinții mei devin golași” sau   „De ce dinții mei se prelungesc vizibil” ? Recesiunile gingivale sunt o deplasare apicală (adică în direcția rădăcinii) a poziției marginii gingivale marginale (gumă) sub marginea smalț-ciment. Pacienții vin adesea la stomatologie plângându-se că dinții lor au devenit   mai lungi, deoarece nu numai coroana, ci și rădăcina dintelui devine vizibilă.

Care sunt cele mai comune cauze pentru retragerea gingiilor?

Motivul principal și cel mai comun pentru dezvoltarea recesiunilor gingivale este trauma țesuturilor gingivale cauzată de: spălarea necorespunzătoare a dinților, utilizarea necorespunzătoare a aței dentare, umpluturi supra-conturate (sigilii de prag), structuri protetice (coroane, poduri), traumatism de ocluzie (trauma de mestecat), prezența piercingului în buze sau limbă. Și mai mult –  igiena orală deficitară, frenul foarte atașat, dehiscența osoasă, poziția incorectă a dinților, infecțiile virale ale țesuturilor gingivale, obiceiurile proaste, cum ar fi ronțăirea unghiilor, care poate fi, de asemenea, cauza problemelor retragerii gingiilor (recesiuni). Tratamentul ortodontic în anumite condiții poate provoca, de asemenea, recesiuni gingivale – cu mucoasă atașată insuficientă, os alveolar subțire, precum și utilizarea forțelor excesive pentru a mișca dinții.

Cum este tratată această problemă?

Abordarea tratamentului recesiunilor gingivale poate fi conservatoare și chirurgicală. Tratamentul chirurgical este cel mai frecvent utilizat și cu cele mai bune rezultate estetice și de lungă durată. Chirurgia mucogingivală își propune să corecteze morfologia, poziția și grosimea țesuturilor gingivale. Tehnicile de acoperire a rădăcinilor goale, sunt împărțite în două grupe mari – cu țesuturi adiacente defectului și cu grefe epiteliale-conjunctive sau de țesut conjunctiv autogene luate de pe creasta palatului sau alveolară edentată. Metoda care va fi utilizată depinde de decizia medicului dentist, iar utilizarea grefelor autogene rămâne „etalonul de aur” pentru tratamentul recesiunilor.

Există posibilitatea de prevenire și profilaxie?

Desigur, că acest lucru este posibil. Primul lucru este să te speli pe dinți în mod corespunzător. Pacientul trebuie instruit asupra tehnicii adecvate de spălare a dinților. La spălarea dinților este recomandabilă utilizarea unei periuțe de dinți cu perii moi. Mai mult decât atât, este de dorit să înlocuiești ața dentară cu perii interdentare. Vizitele periodice la medicul dentist pentru curățarea profesională a dinților (la fiecare 3-4 luni), reduce semnificativ riscul de probleme gingivale și parodontale.