Coroane dentare ceramice pe suport metal sau zirconiu?

Fabricarea coroanelor dentare necesită materiale care îndeplinesc nu numai cerințele funcționale, ci și pe cele estetice. Cu coroane dentare nu numai că vrei putea să râzi, să vorbești și să mănânci fără probleme, ci și să arăți bine. Zirconiul monolitic și metalo-ceramica sunt materiale de înaltă calitate care sunt utilizate în fiecare laborator dentar. Sunt potrivite atât pentru coroanele dentare (înlocuirea unei coroane dentare deteriorate), cât și pentru punțile dentare (înlocuirea a 1-4 dinți lipsă), precum și pentru alte construcții de proteze dentare. Zirconiul și metalo-ceramica sunt printre cele mai populare materiale pentru fabricarea protezelor dentare. Ambele pot fi utilizate în mai multe moduri și nu sunt potrivite numai pentru producerea de coroane dentare artificiale, ci și pentru construcții de poduri dentare.

Coroane dentare – Proprietăți

Atât zirconiul, cât și metalo-ceramica au proprietăți mecanice și chimice excelente, care le fac ideale pentru fabricarea coroanelor dentare. Zirconiul este termenul colocvial pentru dioxid de zirconiu. Când zirconiul monolitic este menționat în contextul stomatologiei, este vorba despre proteze dentare care au fost frezate dintr-o singură piesă, folosind cea mai recentă tehnologie CAD/CAM.

Coroanele dentare din zirconiu monolitic, au următoarele proprietăți: aspect 100% natural materialul are culoarea dinților, este la fel de translucid ca și dintele natural, 100% biocompatibil, adică este un material ceramic nemetalic, ideal pentru persoanele alergice și persoanele cu intoleranțe la metal. Au o potrivire optimă datorită producției CAD/CAM de înaltă precizie și adaptării prealabile a unui model din plastic.

Coroane dentare – Avantaje și dezavantaje

Coroanele dentare din ceramică nu prezintă nicio acoperire exterioară care să se poată desprinde, au o abraziune scăzută, datorită suprafeței lustruite, oferă o stabilitate extrem de ridicată, o buna aderență la gingii, nu prezintă conductivitate termică.

Metalo-ceramica este un material compozit realizat dintr-un miez metalic care este îmbunătățit estetic de o fațetă ceramică. Protezele metalico-ceramice se caracterizează prin aspectul puțin întunecat al dinților. Abraziunea este de 5 ori mai mare decât în cazul zirconiului, are o bună formabilitate a miezului sau cadrului metalic, elasticitate mare la încovoierea cadrului metalic, care este deosebit de avantajoasă pentru construcțiile de punte mai lungi. În general oferă o bună biocompatibilitatea, însă la unii pacienți poate apărea o intoleranță la metal.

În cazul zirconiului, coroana este realizată în întregime din monolit high-tech din ceramică. Este frezat dintr-o singură piesă și astfel se obține o precizie de înaltă calitate, care nu poate fi atinsă cu alte materiale.

În cazul metalului, coroana dentară are un miez metalic, cu o fațetă ceramică de culoarea dintelui. Această fațetă poate fi atașată doar la partea din față a coroanei artificiale sau poate acoperi întreaga suprafață exterioară a coroanei.

Alegerea materialului depinde de dinte. Fiecare dinte trebuie să reziste la sarcini diferite și, prin urmare, necesită un nivel diferit de stabilitate. Molarii sunt expuși la stres mai mare decât incisivii. Incisivii, pe de altă parte, se află în zona vizibilă. Cu ei, problema esteticii joacă un rol mai mare. Pe lângă stabilitate și estetică, alegerea materialului este și o chestiune de cost. Variantele mai scumpe par adesea mai reale, durează mai mult sau sunt mai potrivite din punct de vedere alergologic.