Detartrajul dentar – o modalitate pentru pastrarea sanatatii orale

Tartrul este o mare problema a romanilor. 9 din 10 oameni se lupta cu el si 7 dintre ei, chiar daca nu stiu, sufera deja de parodontita. Este pacat, deoarece indepartarea tartrului nu este o procedura complicata. Efectuat in mod regulat, impreuna cu alte activitati preventive, protejeaza impotriva acestor probleme. Deci, cum te poate ajuta detartrajul sa ai o dantura sanatoasa?

Curatarea dintilor de tartru este necesara pentru aproape fiecare persoana adulta, insa fumatorii, iubitorii de cafea si de ceai verde ar trebui sa acorde o atentie deosebita acestei probleme. La ei si, bineinteles, la persoanele carora nu le pasa de igiena dentara, tartrul se depune cel mai repede.

Indepartarea tartrului este o procedura efectuata in cabinetul unui dentist, constand in eliminarea placii dure si mineralizate de pe suprafata dintilor, care – ca habitat al bacteriilor – reprezinta o amenintare patogena serioasa.

Merita sa indepartezi tartrul?

Tartrul care nu este indepartat in mod regulat provoaca gingivita si, prin urmare, este o cale directa catre atacul bacterian asupra tesuturilor dentare, catre cariile si parodontita – si, prin urmare, catre pierderea dintilor. Eliminarea tartrului este, prin urmare, o profilaxie evidenta, care nu poate fi ignorata.

In afara de problemele de sanatate, estetica este, de asemenea, importanta. Tartrul de pe dinti pur si simplu nu este frumos si adesea provoaca o respiratie urat mirositoare.

Cat de des ar trebui eliminat tartrul?

Specialistii recomanda detartrajul dintilor cel putin o data la 12 luni. Pentru ca prevenirea sa fie eficienta, totusi, trebuie sa abordezi subiectul individual. La unii pacienti, este suficient sa se indeparteze tartrul o data pe an, deoarece nu are tendinta de a se acumula si acestia au mare grija de igiena, dar la altii poate fi necesar mai des, deoarece, de exemplu, fumeaza, beau multa cafea sau curata necorespunzator dintii.

Daca vizitezi medicul dentist la fiecare cateva luni, acesta va indica cu siguranta momentul potrivit pentru a efectua o astfel de igienizare.

Cum arata indepartarea tartrului la dentist?

Eliminarea tartrului cu ultrasunete este cea mai frecvent utilizata metoda in prezent. O procedura numita scalare este efectuata de un dentist folosind un scaler cu ultrasunete. Suprafata dintelui supus ultrasunetelor este curatata eficient. Tartrul se sfarama si doar se rupe.

Procesul nu este dureros, dar poate fi destul de neplacut. Durata scalarii variaza in functie de starea dintilor (poate dura o jumatate de ora sau, de exemplu, cateva zeci de minute). Cu cat este mai indepartat calcarul, cu atat este nevoie de mai mult timp pentru a efectua procedura. Disconfortul pacientului depinde si de faptul daca scalatorul functioneaza doar supragingival sau subgingival.

Daca tartrul s-a depus mai adanc – sub gingii, se face uneori asa-numitul chiuretaj (curatarea buzunarelor gingivale). In cele mai dificile cazuri, cu parodontita avansata, chiar si inciziile gingivale sunt utilizate pentru a deveni si mai profunde. Cu toate acestea, in astfel de situatii se administreaza desigur anestezia locala. Indepartarea tartrului este de obicei suplimentata cu sablare, lustruire a dintilor si fluorurare.

Indepartarea tartrului – cand poti manca dupa procedura?

Dupa scalare si procedurile de igienizare insotitoare, nu trebuie sa mananci nimic timp de o ora sau mai mult (daca, de exemplu, a fost efectuat chiuretaj profund). O recomandare importanta este utilizarea unei diete albe pentru o zi sau doua. Curatati de tartru si calcar, dintii ar putea fi usor patatii cu vin rosu, afine, cafea neagra si asa mai departe. Deci, cel mai bine este sa bei si sa mananci numai acele produse care nu „pateaza” smaltul.