Ce este endodonția?
Această procedura stomatologică constă în devitalizarea dinților afectați (scoaterea nervilor). Prin eliminarea infecției de la nivelul pulpei dentare se poate salva dintele. În orice cabinet stomatologic, salvarea dintelui natural ar trebui să fie prima opțiune de tratament.
Te așteptăm la Stomatologie Colțea!
Ce este pulpa dentară?
Pulpa dentară este un țesut moale situat în interiorul dintelui și este compusă din nervi, arteriole și vase limfatice a dintelui. Pulpa este situată în interiorul dintelui și acoperită de dentină și apoi de smalț.
Există două tipuri de pulpită dentară: reversibilă și ireversibilă.
- Pulpita reversibilă se referă la cazurile în care inflamația este ușoară și pulpa dentară poate fi salvată și rămâne sănătoasă.
- Pulpita ireversibilă apare atunci când inflamația este severă, nu cedează, caz în care pulpa dentară nu poate fi salvată și necesită tratament endodontic.
Dacă ai sensibilitate crescută la alimente reci sau fierbinți, durere spontană, febră, respirație urât mirositoare sau gust neplăcut în gură este posibil ca pulpa dentară să fie afectată. În cazul acesta trebuie să vizitezi un medic stomatolog cât mai curând posibil.
Cauzele apariției infecțiilor pulpei dentare
- carie dentară avansată
- traumă dentară
- afecțiuni parodontale
- bruxismul (scrâșnirea dinților)
Cât durează un tratament endodontic?
La control medicul va examina cu atenție dinții pacientului și va solicita una sau mai multe radiografii dentare pentru a determina corect această afecțiune. De asemenea, medicul va face și un test de sensibilitate, pentru a vedea dacă dinții pacientului sunt sensibili dacă intră în contact cu alimente dulci, calde sau reci.
În mod normal, un tratament endodontic durează de 1-2 ore, dar există și cazuri mai complexe, unde vor fi necesare mai multe ședințe de tratament.
Tratament endodontic
În prima fază se scoate nervul, apoi se face tratamentul de canal adecvat, apoi obturația de canal care reprezintă un ciment introdus în locul unde a fost nervul pentru o închidere totală a canalelor și împiedicarea unei eventuale infecții. La final se face obturația definitivă (plomba) sau se face o coroniță dentară, depinde de caz.
Tratamentul endodontic este dureros?
De regulă, pacientul nu simte durere în timpul realizării tratamentului de canal deoarece tratamentul endodontic este efectuat sub anestezie locală.
Există totuși foarte puține cazuri în care pacientul resimte o anumită sensibilitate sau durere postoperatorie, dar care poate fi ușor ținută sub control, cu anumite medicamente.
Luați medicamente doar la recomandarea medicului!
Pulpita dentară – metode de prevenire
Vă reamintim că este mai ușor să previi decât să tratezi anumite afecțiuni dentare . Pulpita dentară poate fi adesea evitată printr-un periajul corect de două ori pe zi şi folosirea zilnică a aţei dentare. Este recomandat ca periuța de dinți să fie schimbată la fiecare trei luni. Dacă suferi de bruxism, o gutieră dentară te poate ajuta să îți protejezi dinții.
Mergând la controalele de rutină (o dată la 6 luni) vei preveni apariţia unor afecţiuni dureroase.