Fațete dentare pentru un zâmbet frumos

Fațetele dentare sunt o modalitate ușoară de a acoperi dinții decolorați, de a închide golurile dentare sau de a înlocui coroane întregi. Cu toate acestea, costurile pentru fațete sunt relativ mai mari. Fațetele ceramice aproape transparente, sunt lipite pe partea exterioară a dinților frontali. Domeniile de aplicare sunt diverse: ușoare nealinieri ale dinților, spații între dinți, culori nesatisfăcătoare ale dinților și decolorări locale care pot fi corectate cu fațete. Fațetele fac ca suprafețele vizibile ale dinților să pară impecabile. Culoarea dinților este, de asemenea, optimizată individual cu această procedură. Spațiul lărgit dintre incisivii superiori centrali poate fi închis cu fațete. Fațetele dentare sunt ideale și pentru dinții scurți, tociți.

Ce sunt fațetele dentare?

Fațetele sunt doar o opțiune în stomatologia estetică, care se concentrează pe dinții colorați sau decolorați, corectarea formei dinților și corecții cosmetice ale gingiilor. Măsurile de corecție ușoare pe dinții din față au constituit mult timp un accesoriu în stomatologie în SUA. Tehnica de aplicare a fațetelor a fost introdusă pentru prima dată la Hollywood în 1937 pentru a permite vedetelor de film să zâmbească atractiv. Dentistul american Charles Pincus a dezvoltat fațete subțiri din ceramică. Cel mai faimos client al său a fost Marilyn Monroe. Problemele legate de tehnologia adezivă și riscul dezlipirii i-au obligat pe Monroe, James Dean și alții să poarte mereu cu ei un set de fațete care puteau fi înlocuite. Noile metode de lipire au fost disponibile doar de la mijlocul anului 1980. De atunci, tehnica de aplicare a fațetelor a fost folosită cu mare succes.

Modul de fabricare și atașare a fațetelor dentare

Fațetele ceramice subțiri, fără metal, sunt lipite de suprafețele vizibile ale dinților. Înainte ca acest lucru să se întâmple, dentistul va face o examinare mai amănunțită a dinților. Este posibil să fie necesară înlocuirea umpluturilor mai vechi. Curățarea profesională a dinților pregătește suplimentar dinții pentru următoarea procedură.

Fațetele convenționale sunt aplicate în doi pași. Mai întâi, se îndepărtează un strat subțire de smalț, în jur de 0,5 milimetri. Apoi se face o impresie a dintelui, după care, dintele este acoperit cu o fațetă de plastic temporară. După ce tehnicianul dentar realizează fațetele din ceramică, urmează al doilea pas: dintele este curățat, smalțul dintelui este gravat și fațetele sunt lipite cu un adeziv plastic special. Această procedură durează aproximativ 30 de minute pentru un dinte. La final, fațetele ceramice nu se pot distinge de dinții naturali. Avantajul acestei metode este pierderea redusă de substanță. Cu alte metode, de exemplu coroane, dinții trebuie piliți circa 1,2 milimetri.

De asemenea, nu orice dinte este potrivit pentru fațete dentare. În cazul problemelor, este important să se ia în considerare cu atenție dacă se optează pentru o altă tehnologie. De exemplu, dacă dinții sunt grav deteriorați, numai coroanele și implanturile dentare te pot ajuta.