fbpx

Aspectul si calitatea dentitiei sunt asigurate de o serie de factori, fiecare dintre noi incercand sa isi pastreze dantura sanatoasa si frumoasa, prin masurile necesare. Aparitia unei fracturi la nivelul dintilor poate fi dovada faptului ca acestia se confrunta cu anumite contexte nefavorabile, mai putin in cazul in care craparea sau ruperea totala se produce in urma unui  soc mecanic, impact, lovitura, accident. Fractura dentara poate semnala ca organismul nostru se confrunta cu dezechilibre la nivelul aportului de minerale, acesta afectand calitatea si rezistenta dentitiei.

Cauzele aparitiei fracturilor dentare

In funtie de tipul de fractura, cauzele sunt variate. In principiu, fracturile apar in urma socurilor generate de obiceiul de a consuma alimente foarte dure, precum seminte, alune, migdale. Un alt motiv poate fi obiceiul nesanatos de a roade pixuri sau creioane, in special in cazul copiilor. Scrasnitul dintilor in timpul somnului, reprezinta o cauza des intalnita a fracturilor dentare, asa cum si o ocluzie incorecta poate conduce in timp la manifestarea fracturilor si fisurilor pe suprafetele anumitor dinti.

Un dinte se poate fractura si in cazul in care deja a fost supus unui tratament de obturatie si nu este corect protejat si ingrijit, de asemenea, fracturile aparand si in contextele traumatismelor faciale. Socurile puternice pot expune dantura fracturilor totale, un context sever in care sansele de replantare a dintelui sunt extrem de mici.

Metode de tratament in functie de tipul fracturii

Fracturile dentare presupun interventia rapida a medicului stomatolog, deoarece, in funtie de gradul de avariere al dintelui, apar dureri si creste riscul deteriorarii dintelui. Exista fracturi ale unghiului incizal, respectiv ciobirea unui unghi al maselelor sau caninilor, asupra carora se poate interveni prin obturatia compozita a zonei respective.

  • Fracturile cuspizilor reprezinta fracturarea unui dinte pe fatetele acestuia, este dureroasa, poate afecta masiv dintele, uneori fiind nevoie de o coroana dentara pentru a-l salva.
  • Fracturile verticale sunt severe, vizand tot dintele, de la margine catre radacina, interventia rapida fiind obligatorie. Medicul va decide daca se impune scoaterea nervului dintelui si aplicarea unei coroane dentare.
  • Fracturile radiculare verticale pornesc de la radacina catre marginea dintelui, sunt extrem de severe, impunand chiar extractia dintelui, deoarece nu se poate interveni asupra lor.

Cea mai severa forma de fractura o reprezinta avulsia dentara, atunci cand dintele este sectionat total, iar interventiile sunt complexe si se fac imediat dupa producerea accidentului care a condus la manifestarea fenomenului. Astfel, indiferent de tipul de fractura pe care il manifestati, interventia medicala trebuie sa se faca rapid, in caz contrar dintele fiind expus riscului de a se deteriora masiv sau chiar total.