Aproximativ 10% dintre molarii de minte provoaca infectii si alte afectiuni mai grave, cum ar fi chisturile. Dintii afectati de molarii de minte pot provoca, la randul lor, deteriorarea dintilor adiacenti. Pentru ca procedura de extractie masea de minte sa se realizeze cu usurinta si pentru ca pacientul sa se vindece in ritm alert, medicii dentisti recomanda extractia molarului de minte cel tarziu inainte de implinirea varstei de 25 de ani.
La ce sa va asteptati dupa o extractie masea de minte
Pentru a extrage o masea de minte, medicul dentist va efectua o incizie in gingie, ceea ce ii va permite sa ajunga la radacinile molarului afectat si sa il extraga in mod corespunzator. Prin urmare, o extractie masea de minte este considerata o procedura minim invaziva. Totusi, este in continuare o interventie chirurgicala, asa ca este cel mai bine sa ascultati cu atentie recomandarile medicului dentist. Indepartarea molarilor de minte este un tip de interventie chirurgicala orala in ambulatoriu, care presupune utilizarea anesteziei locale, ale carei efecte pot dura pana a doua zi.
Alergia la anestezie locala este extrem de rara, un studiu constatand ca apare la doar 0,5% dintre pacienti. Totusi, poate provoca unele reactii adverse, cum ar fi:
- Greata
- Varsaturi
- Gura continua sa se simta amortita la cateva ore dupa operatie
Odata ce efectele anesteziei dispar, este posibil sa incepeti sa simtiti o cantitate tolerabila de durere, iar obrajii se pot umfla usor, insa reprezinta o parte normala a procesului de recuperare in urma extractiei molarului de minte. Atat durerea, cat si inflamatia vor disparea in cateva zile. Imediat dupa procedura, este firesc ca gingia sa sangereze si va continua sa sangereze in primele ore de la extractie. Cheagurile de sange se vor forma in primele 24 de ore dupa interventia chirurgicala, iar medicul dentist va poate oferi recomandari pentru a preveni alveolita postextractionala.
Cum puteti sustine vindecarea corecta si rapida dupa o extractie masea de minte
Interventia chirurgicala de extractie a molarilor de minte nu trebuie sa fie nici foarte dureroasa si nici infricosatoare. Iata ce puteti face dupa extractia molarului de minte pentru a va vindeca mai repede:
- Muscati usor un tampon de tifon
- Aplicati un pachet de gheata pe obraji
- Administrati-va medicamentele prescrise de medic
- Acordati atentie igienei orale
- Adoptati un program corespunzator de somn
Medicul dentist va poate recomanda sa muscati usor un tampon de tifon pentru a opri sangerarea la locul extractiei. Acest lucru ajuta, de asemenea, la formarea mai rapida a cheagurilor de sange in gingii. Cheagurile de sange sunt vitale pentru recuperarea pacientului, deoarece protejeaza osul expus si rana impotriva infectiilor. La randul sau, pachetul cu gheata contribuie la ameliorarea vanatailor si umflaturilor care pot insoti procedura de extractie masea de minte. Aplicati o punga de gheata pe partea laterala a locului de extractie timp de 15 pana la 20 de minute. Apoi, indepartati punga de gheata si lasati fata sa se odihneasca timp de 20 de minute, dupa care puteti reaplica din nou pachetul cu gheata.
Ce medicamente se recomanda dupa o extractie masea de minte?
In functie de toleranta individuala la durere, medicamente precum ibuprofen pot fi suficiente pentru ameliorarea durerii in urma extractiei molarului de minte. Daca aveti nevoie de medicamente mai puternice pentru ameliorarea durerii, medicul dentist va poate scrie o reteta. De asemenea, poate fi necesar sa va administrati antibiotice pentru a combate si a preveni infectiile. Este necesar sa va administrati doza prescrisa chiar daca nu mai aveti obrajii umflati si nu mai simtiti durere. Daca intrerupeti administrarea antibioticelor, bacteriile din gura vor persista.