Ce înseamnă parodontologie?
Este foarte important să realizăm cât de important este să avem o igienă orală corectă, deoarece în lipsa acesteia, bacteriile generate de resturile alimentare se instalează în cavitatea bucală și creează placă bacteriană.
Dacă nu este îndepărtată zilnic prin periaj dentar, placa bacteriană se întărește și se depune sub gingie, transformându-se în tartru. Tartrul este o acumulare dură de bacterii, care, dacă nu este îndepărtat la timp de către medic prin detartraj, duce la îmbolnăvirea gingiei și a osului.
O igienă orală corectă este esențială pentru o dantură sănătoasă. Periajul dentar efectuat zilnic previne apariția cariilor, bolii parodontale sau a respirației urât mirositoare.
Te așteptăm la Stomatologie Colțea!
Ce este parodontoza?
Parodontita (sau boala parodontală) este una dintre cele mai grave și frecvente boli ale danturii, o problemă care, în timp, lăsată netratată, poate duce inclusiv la pierderea dinților.
Cele trei stadii ale parodontozei sunt:
- gingivită
- parodontită superficială
- paradontoză avansată
Simptomele parodontozei
Indiferent că este sau nu vorba de parodontoză, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să mergi la medicul stomatolog dacă simți că ar fi ceva în neregulă cu dinții tăi. Bolile parodontale depistate din timp sunt întotdeauna mult mai ușor de tratat decât cele în faze avansate.
- sângerarea gingiilor în timpul periajului sau al masticației;
- gingii roșii și inflamate;
- apariția pungilor parodontale (puroi la nivelul gingiilor);
- respirație urât mirositoare și persistentă;
- dureri la mestecarea alimentelor;
- retracția gingivală(gingia se desprinde treptat de pe suprafața dinților);
- dinții devin mobili treptat (încep să migreze) sau devin sensibili;
- pierderea dinților.
Cum se tratează parodontoza?
In cazul în care detectezi una dintre problemele dentare de mai sus, este indicat să te prezinți la un consult la Stomatologie Coltea pentru a identifica stadiul bolii parodontale.
Daca pacientul ignoră semnele de început ale parodontozei și nu vizitează la timp un medic specialist pentru examinare și tratament, boala parodontală se poate agrava, lucru care ar putea duce la pierderea treptată a dinților.
În funcție de stadiul bolii parodontale tratamentul constă în:
- tratarea cariilor dentare;
- igienizarea dentară profesională (detartraj, air flow și periaj);
- măsurători parodontale (măsurarea pungilor parodontale și evaluarea mobilității dentare);
- tratament medicamentos;
- tratament chirurgical;
- imobilizare dinți parodontotici;
- gutiera bruxism va împiedica scrâşnitul sau încleştarea dinţilor.
În ciuda faptului că boala parodontală este una dintre cele mai comune afecţiuni dentare, această boală poate fi prevenită foarte ușor printr-o igienă orală corectă, o alimentație echilibrată și vizite periodice la medicul stomatolog.