Pedodentiția – importanța îngrijirii dinților la copii

Pedodentiția este ramura care se ocupă de îngrijirea adecvată a dinților și gingiilor copiilor și a bebelușilor. Părinții ar trebui să aibă grijă adecvată de dinții, gingiile și de cavitatea bucală a bebelușilor și copiilor mici. Cu toate acestea, puțini părinți știu cum să o facă, iar majoritatea celor care știu, o ignoră din diferite motive – o dată pentru că sunt obosiți, altă dată pentru că bebelușul lor doarme, a treia oară pentru că nu au timpul și așa mai departe. Și mai rău, sunt puțini medici și stomatologi care sfătuiesc părinții în acest sens.

Există mai multe afirmații comune pe care oamenii le folosesc pentru a nu se îngriji de igiena orală a copiilor și bebelușilor, și anume: odată ce nu există dinți, nu este nimic de spălat; periuța de dinți nu poate fi manipulată în gura bebelușului, deci nu există nicio modalitate de a face față igienei orale; de ce să îngrijești dinții de lapte, dacă oricum vor fi înlocuiți de cei permanenți. Aceste afirmații trebuie eradicate odată pentru totdeauna din mintea oamenilor, și la acest lucru trebuie să ajute atât medicii stomatologi, cât și pediatrii.

Când trebuie să incepi igiena orală a bebelușului

Pedodentiția ar trebui să înceapă la scurt timp după nașterea copilului, la fel ca toate celelalte proceduri de igienă. După naștere, dinții bebelușilor în general nu erup. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că nu este nimic de curățat. Dimpotrivă. Gingiile și limba bebelușului necesită curățare și multă atenție. Primii pași în igiena orală a copilului, pot părea puțin dificili. Ai nevoie de atenție și răbdare. Poți începe cu un șervețel subțire de bumbac, steril sau chiar tifon steril de la farmacie. Înfășoară bine șervețelul sau tifonul în jurul degetului arătător, menținând degetul mare și celelalte degete ferm, astfel încât să nu alunece. Umezește ușor tifonul cu apă curată. Pune degetul ușor în gura bebelușului și începe să cureți gingiile, interiorul obrajilor și vârful limbii bebelușului cu mișcări ușoare și blânde. Este recomandabil să faci acest lucru cel puțin de două ori pe zi, de preferință după fiecare masă și întotdeauna seara înainte de culcare. Acest lucru protejează gingiile de inflamații, deoarece elimină o mulțime de bacterii. În plus, previne formarea și reținerea plăcii pe țesuturile moi, care poate deteriora dinții după erupția lor.

Odată ce începe erupția dinților de lapte și chiar înainte, poți începe să folosești o periuță de dinți din silicon. Degetul arătător al părintelui este așezat pe mâner, ceea ce permite o manipulare ușoară. Pe o parte, periuța de dinți are fire de silicon pentru curățare și grile de silicon pe cealaltă parte pentru masaj și curățarea gingiilor. Când dinții temporari încep să erupă, este timpul să începi să folosești o periuță de dinți convențională. Atunci când alegi o periuță de dinți pentru bebelușul tău, aceasta trebuie să aibă peri moi, pentru a nu răni gingiile delicate ale bebelușului.