Ce este proteza dentară?

Proteza dentară se potrivește perfect peste gingii pentru a înlocui dinții lipsă și pentru a elimina potențialele probleme cauzate din cauza dinților lipsă, cum ar fi masticația, aspectul estetic sau funcția fonetică.

Cand se recomandă proteza dentară?

Dacă ți-ai pierdut unul sau mai mulți dinți naturali, fie din cauza bolilor gingiilor, cariilor sau leziunilor dentare, înlocuirea dinților lipsă îți va aduce beneficii asupra aspectului estetic dar și sănătății tale.

Te așteptăm la Stomatologie Colțea!

PROGRAMEAZĂ-TE ACUM

Tipuri de proteze

Sunt disponibile mai multe tipuri de proteze:

 1. proteza dentară mobilă –  este modelul clasic, după masă pacientul poate scoate proteza pentru a fi igienizată.
 2. proteza dentară completă – este recomandată atunci când pacientul și-a pierdut toți dinții de pe o arcadă și trebuie înlocuiți protetic.
 3. proteza dentară parțială – înlocuiește doar unul sau mai mulți dinți lipsă, dar nu o întreagă arcadă superioră sau inferioră de dinți.
 4. proteza dentară fixă pe implanturi – implanturile formează o bază puternică și solidă pentru protezele dentare fixe.
 5. proteza dentară scheletată – este o tehnică eficientă și modernă de a înlocui dinții lipsă la pacienții la care implantul dentar este contraindicat.
 6. proteza dentară Fast & Fixed – este un tratament revoluționar și de înaltă tehnologie pentru pacienții cu edentație parțială sau completă

Nu uita însă că tipul de proteză care este cel mai potrivit pentru tine va putea fi stabilit în urma unei vizite la medicul stomatolog!

Ce mănânci atunci când porți proteză dentară?

Odată ce te-ai acomodat complet cu purtarea protezei dentare, ar trebui să poți mânca aproape orice. Cu toate acestea, pot exista anumite alimente care vor fi greu de consumat, cum ar fi alimente dure sau lipicioase, de exemplu alunele sau caramelele.

Pot să dorm cu proteza dentară?

Proteza dentară oferă o serie de beneficii persoanelor care și-au pierdut dinții naturali. Cu toate acestea, medicul stomatolog recomandă scoaterea protezei pe timp de noaptea, pentru a lăsa gingiile și osul maxilar să se „odihnească”.

Cât durează protezele dentare?

Pe măsură ce îmbătrânești, gura ta se schimbă în mod natural. Aceste modificări fac ca proteza dentară să se slăbească, îngreunând mestecatul și iritându-ți gingiile. Proteza dentară va trebui să fie refăcută sau schimbată din cauza uzurii normale.

Medicul stomatolog va decide când anume este momentul portivit să o schimbi.

Igiena dentară

 • La fel ca dinții tăi, protezele dentare trebui să fie periate zilnic.
 • Înainte de periaj, clătește proteza dentară pentru a îndepărta resturile de mâncare.
 • Periajul zilnic poate ajuta la prevenirea pătării dinților.
 • Folosește o periuță de dinți cu peri moi și un produs de curățare neabraziv pentru a peria ușor toate suprafețele protezei, astfel încât acestea să nu se zgârie.
 • Curăță bine gura, inclusiv gingiile și limba. Acest lucru poate ajuta la reducerea riscului de respirație urât mirositoare.
 • Când nu porți proteza dentară, pune-o într-un loc sigur, acoperit cu apă pentru a nu se deforma.

Cât costă proteza dentară?

Este adevărat: costul protezei dentare nu este tocmai ieftin. Dar, există o opțiune disponibilă de proteză dentară care se va potrivi în bugetul tău.

Programează-te la medicul stomatolog și cere mai multe informații despre costuri.

Pentru mai multe detalii și sfaturi legate de modalitățile în care este recomandat să-ți îngrijești dantura înaintea, în timpul sau în urma fiecărei proceduri stomatologice, te rugăm să accesezi secțiunea Info.

ACCESEAZĂ