Tipuri de anomalii ce pot fi corectate ortodontic

Anomaliile dinților și oaselor feței pot fi rezultatul eredității, bolilor, traumei, obiceiurilor proaste sau altor tipuri de tulburări. Există diferite tipuri de anomalii legate de numărul, forma și dimensiunea dinților, poziția lor unul față de altul etc. Tratamentul ortodontic vizează eliminarea curburii dinților, malocluzia și alte anomalii în dezvoltarea aparatului maxilarului. Conform statisticilor, mai mult de 90% dintre persoanele de diferite vârste se confruntă cu malocluzie. Anomaliile dentiției pot nu numai să perturbe estetica zâmbetului, ci și să afecteze negativ sănătatea, și prin urmare, în prezența anomaliilor, este important să te supui tratamentului ortodontic în timp util.

Ce scop are tratamentul ortodontic?

Tratamentul are drept scop îndreptarea dinților folosind structuri speciale – aparate dentare, distanțieri linguali și arcuri etc. Medicul dentist-ortodont de la clinica stomatologică Colțea va selecta cea mai potrivită soluție și te va ajuta să scapi de problemă chiar înainte ca aceasta să ducă la consecințe grave. Stomatologii folosesc sisteme linguale și vestibulare, de auto-ligare și ligatură. Pe baza gradului de anomalie și a dorințelor pacientului, pot fi puse structuri din metal, ceramică sau safir transparent. Se pot corecta deformațiile cu suprapunerile dinților, cu ajutorul structurilor transparente speciale, care permit eliminarea aglomerării dinților, curburilor mici, spațiilor interdentare largi. Pentru copii se folosesc aparate ortodontice din materiale polimerice cu fixare pe cârlige.

Cauzele malocluziei pot fi asociate cu aspirația constantă a degetului mare sau a suzetei în copilărie, traume, lipsa nutrienților în organism, pierderea prelungită a dinților. Acești factori, dar și alții pot provoca diverse anomalii în cavitatea bucală, care necesită ajutorul unui ortodont. Indicațiile pentru instalarea protezelor dentare sunt: goluri mari între dinți, aglomerarea unităților dentare, dezvoltarea disproporționată a maxilarelor, dinți neuniformi, strâmbați etc.

Poziția maxilarelor în mușcătură determină anatomia feței. Malocluzia (în direcția anteroposterior și verticală, în direcția de la dreapta la stânga) duce la diverse variante de dezechilibre care au o mare importanță estetică. Corectarea mușcăturii la timp a adulților și adolescenților va da încredere în sine, va permite mestecarea alimentelor corect, va ameliora complicațiile dentare și pierderea timpurie a dinților, va face dinții uniformi și frumoși și va face ca trăsăturile feței să fie proporționale.

Tratamentul ortodontic poate fi efectuat la absolut orice vârstă. Nu întâmplător atât de mulți oameni cu vârsta de peste 35 de ani poartă aparate dentare în încercarea de a-și corecta anomaliile dentare de lungă durată și a obține un zâmbet perfect. Pentru pacienții mici cu vârsta sub 11-12 ani, specialiștii în stomatologie oferă corectarea dentiției cu ajutorul unor structuri amovibile confortabile.