fbpx

Nu toată lumea știe că există o clasificare a cariilor. Caria dentară se poate forma oriunde pe suprafața dintelui. În același timp, cele mai dificile tipuri sunt: ​​cariile cervicale și fisurale. Cariile cervicale sunt cariile care se dezvoltă pe regiunea cervicală a dintelui și cariile fisurale – în zona fisurilor. Tipul de fisură este considerat cel mai frecvent, deoarece particulele alimentare se acumulează în aceste locuri și este foarte problematic să le îndepărtezi singur. Ca prevenire a acestui tip de carie în stomatologie, se folosește etanșarea fisurilor. Tipul cervical de carie este considerat cel mai dificil. În primul rând, în zona gâtului dinților există un strat foarte subțire de smalț și, în al doilea rând, aceste locuri sunt foarte greu accesibile pentru curățarea lor acasă.

Etapele cariilor dentare

Prima etapă a cariilor se caracterizează prin formarea unei pete gălbui deschis pe smalțul dinților. În acest moment, este posibil să nu existe senzații incomode, dar acest lucru nu înseamnă că nu este nevoie să acorzi atenție petelor care au apărut.

În  stadiul mijlociu al cariilor, nu numai smalțul dintelui este deteriorat, ci și dentina (țesutul principal al dintelui, care este mult mai moale decât smalțul). În acest stadiu, cariile pot ajunge foarte repede la un stadiu profund, deci este mai bine să nu întârzii tratamentul cariilor dentare.

În cazul cariilor medii, modificările vizibile ale stării externe a dintelui pot fi nesemnificative: pete întunecate, cavități carioase superficiale.

O persoană poate avea dureri în cazul dinților deteriorați, mai ales atunci când mănâncă alimente dulci, acre, precum și atunci când dinții sunt expuși la frig și cald.

În cazul cariilor profunde, o persoană are dureri severe atunci când mănâncă alimente calde și reci, precum și atunci când este expusă la alimente dulci, sărate și acre. Dacă senzațiile dureroase dispar după 10-15 minute, înseamnă că aceste carii nu s-au dezvoltat încă în pulpită, iar dintele bolnav are șanse de vindecare.

În unele cazuri, chiar și într-un stadiu profund al bolii carioase, doar leziunile minore sunt vizibile pe suprafața smalțului dinților, în timp ce distrugerea totală poate fi deja observată în interiorul dintelui.

Un alt indicator al cariei care a atins stadiul final poate fi respirația urât mirositoare cauzată de răspândirea activă a bacteriilor patogene și decăderea resturilor alimentare care se acumulează în cavitatea carioasă.

Complicații ale cariilor

Fără un tratament adecvat și în timp util, cariile se pot transforma în forme mai severe de boli ale dinților (pulpită, parodontită) și pot duce la pierderea dinților. Treptat, microflora cavității carioase pătrunde din ce în ce mai adânc în dintele bolnav și provoacă inflamația pulpei dintelui („nervul dentar”) în cavitatea dentară internă. Dacă pulpita este lăsată netratată, infecția se poate răspândi dincolo de dinte în golul parodontal și apare parodontita. Acest lucru amenință cu îndepărtarea dintelui. În plus, focalizarea permanentă a infecției la un dinte cariat duce la dezvoltarea de alergii în corp. Acest lucru se manifestă printr-o scădere a imunității și o susceptibilitate crescută la diferite boli, în special la boli infecțioase.