fbpx

Procedura de îndreptare a dinților și corectarea ocluziei sunt considerate unele dintre cele mai lungi și mai dificile din practica dentară. Aparatul dentar este destul de scump și, fără întreținere regulată, va necesita înlocuire înainte de sfârșitul duratei de viață prescrisă. De aceea este necesar să respecți cu strictețe regulile de igienă și să nu uiți de curățarea zilnică a aparatului dentar.

Desigur, există întotdeauna riscul de deteriorare fizică a unei structuri scumpe din cauza impactului, dar mult mai des utilizarea alimentelor interzise duce la deformare. Orice alimente lipicioase și dure ar trebui eliminate complet din dietă. Caramelul și guma de mestecat sunt deosebit de periculoase. Particulele mici pot fi prinse în elementele structurale și pot începe să atragă alte resturi alimentare. În timp, în spatele ligaturilor se formează placă dentară.

Cum să cureți corect aparatul dentar?

Un ortodont profesionist este obligat să-și învețe pacientul cum să curețe corect aparatul dentar. Dinții sub o structură metalică murdară se pot deteriora foarte repede, astfel încât igiena orală trebuie abordată zilnic. Îngrijirea aparatelor dentare după instalare, constă în îndepărtarea temeinică a plăcii și (dacă este posibil) dezinfectarea elementelor metalice. Cel mai bun mod de a curăța arcurile, inelele și ligaturile ortodontice este o periuță de dinți electrică cu atașamente speciale. Alternativ, poți achiziționa o perie convențională cu peri medii-duri.

În primul rând, trebuie să îndepărtezi benzile de cauciuc detașabile și să îți speli bine dinții, apoi așează periuța la un unghi de 45 de grade față de maxilar. Părul ar trebui să acopere complet ligatura. Este necesar să se dedice cel puțin zece secunde fiecărui dinte. Pentru a curăța aparatele dentare pe interiorul maxilarului, vei avea nevoie de o perie specială în formă de V. După ce toate elementele metalice sunt perfect curate, trebuie să aplici o ceară specială în toate locurile în care aparatele dentare intră în contact cu membranele mucoase (inclusiv spațiul interdental). Pentru mai mult confort, poți folosi o perie subțire specială.

Ce fel de produse pentru îngrijirea aparatelor dentare recomandă ortodontiștii?

În ceea ce privește pasta de dinți, este mai bine să acorzi preferință celei care conține fluor și xilitol. De asemenea, poți cumpăra o apă de gură cu o compoziție similară. Fluorul va ajuta la prevenirea cariilor dentare, iar xilitolul va proteja împotriva bacteriilor și germenilor. De asemenea, produsele pe bază de xilitol lasă o senzație plăcută de răceală, care îți permite să uiți de prezența aparatelor metalice în gură, pentru o vreme.

Pentru remedii casnice, medicii stomatologi recomandă utilizarea apei sărate utilizată ca apă de gură. Saramura va ameliora rapid senzațiile dureroase care apar adesea în prima lună după instalarea sistemului și va distruge bacteriile din cavitatea bucală.